Окупність сонячної батареї: наскільки вигідною є СЕС в Україні? Експерт!

Каталог кріплень

Перше, що цікавить людей перед рішенням збудувати власну електростанцію – окупність сонячної батареї та термін, який знадобиться для того, щоб отримати вигоду після встановлення. Збільшення попиту на альтернативні джерела енергії з кожним роком стає дедалі помітнішим. Цей факт свідчить, що своя станція – це вигідно.

Але варто розглянути і думку скептиків, які стверджують, що тариф, яким населення продає електроенергію державі, останніми роками падає. З урахуванням такого твердження, сумніви людей цілком виправдані, а прагнення розрахувати термін окупності сонячних батарей для власного споживання – доцільні. Спробуємо скласти об’єктивну оцінку економічного зиску власного виробництва електрики.

Що потрібно враховувати при будівництві СЕС і як досягти швидкої окупності сонячних батарей?

Окупність сонячних батарей залежить здебільшого від двох факторів: географічні особливості місцевості, де встановлені панелі, та тривалість сонячного періоду протягом року. Оцінюючи вироблення електроенергії у різних регіонах України, слід зазначити, що найвищий показник спостерігається на півдні країни, у центральних та східних областях він на порядок нижчий.

На етапі проектування електростанції рекомендуємо керуватися:

  • експозицією та кутом нахилу батарей;
  • аналізом кліматичних умов регіону (від кількості сонячних днів до опадів та троянди вітрів);
  • характеристиками ландшафту;
  • ступенем затінювання ділянки;
  • міцністю покрівлі, якщо розглядається можливість монтажу батарей на даху.

Тільки після вивчення факторів, залежно від яких перебуває кількість виробленої енергії, починають підбирати обладнання. Тут важливо орієнтуватися такий параметр, як продуктивність. Простими словами, це цифра, що означає прибуток, який зможе забезпечити 1 кВт потужності. Ця величина визначає, наскільки ефективним буде капіталовкладення у будівництво електростанції.

Номінальну потужність панелей Вт вказують практично всі виробники обладнання. Вона розраховується виходячи з того, що 1 кв. метр модуля забезпечить надходження 1 кВт енергії. Але ця цифра є актуальною лише в тому випадку, якщо сонячні батареї функціонуватимуть при температурі від +25 градусів, а сам модуль орієнтований на південь.

Визначаючи бажану потужність, необхідно розрахувати, скільки енергії потрібно для забезпечення роботи електроприладів у будинку.

Наведемо таблицю для наочності: 

Назва електроприладуСкільки Ватт потрібно для роботиКількість годин експлуатації на добуСпоживання за годину (Вт)
Холодильник із морозильною камерою250246000
Чайник10000,3300
Персональний комп’ютер100 4400
Пральна машина5001500
Телевізор 1506900

Зауважимо, що економлампочки сучасного зразка споживають від 20 до 120 Вт/год, а найпростіший радіоприймач – не менше 8 Вт/год.

Помноживши кількість споживаного енергоресурсу кожним приладом на годинник їх роботи, а потім, склавши всі показники, споживачі отримують кількість електроенергії, необхідну для забезпечення комфортного життя.

Що впливає на терміни окупності сонячних батарей?

Інвестиції в сонячні батареї є вигідними апріорі. У будь-якому випадку, приватна СЕС забезпечить домоволодіння електрикою – а це, за тарифів на електроенергію, що постійно зростають, в країні, дає відчуття впевненості в майбутньому. Що ж є розрахунок окупності сонячних батарей? – Це визначення періоду, за яким повернуться вкладені у СЕС кошти.

На термін, необхідний у тому, щоб підключення батарей виправдало себе, впливають:

  • місце встановлення;
  • інтенсивність сонячного випромінювання;
  • кількість споживаної енергії;
  • вартість та технічні параметри обладнання;
  • наявність гарантій виробника на вироблення.

Необхідно знати, що коефіцієнт «зеленого тарифу» варіюється в залежності від місця монтажу – електростанції на дахах, фасадах чи землі приносять різний прибуток.

На чому ґрунтується розрахунок окупності сонячних панелей?

Зауважимо, що окупність – важливий критерій саме для мережевих СЕС, які не накопичують енергії. Їхня робота є паралельною з централізованою мережею. Для автономних та гібридних електростанцій головним критерієм оцінки вважають не термін повернення коштів, а надійність та незалежність, які дають інвестиції у сонячні панелі.

Детальний розрахунок окупності базується на трьох факторах:

  • загальні витрати на встановлення СЕС;
  • чинний тариф на електрику;
  • кількість виробленого станцією ресурсу.

Зазвичай сонячні панелі окупаються за 3-5 років, але якщо встановлено обладнання з мінімальною потужністю при невиправдано високій ціні, воно окупиться за 8-10 років.

Як заробляють у різних регіонах України на сонячних станціях?

Бізнес на сонячній енергії в Україні це цілком реально. Купуючи сонячні батареї, розрахунок окупності виробляють насамперед, а можливий прибуток вважають відразу після цього. Ставку «зеленого тарифу» в Україні прикріплено до курсу Євро і становить 0,163 EUR. Експерти стверджують, що заробити на СЕС можна у 2, а то й у 3 рази більше, ніж склали інвестиції.

Щоб забезпечити окупність сонячних панелей та почати отримувати прибуток, достатньо встановити модулі потужністю 10 кВт. Залежно від того, скільки виробляє енергії обрана система, за рік вироблятиметься від 10 до 14 МВт електроенергії.

У сонячних регіонах України (Одеська, Херсонська та Миколаївська область) власники СЕС заробляють до 5443 євро на рік. Ця цифра збережеться до 2025 року, а вже у наступні роки, аж до 2030-го, становитиме €4605. У північних областях дохід менший, але навіть там прибуток перевищить інвестиції вдвічі за умови 20-річної експлуатації обладнання.

Насамкінець зазначимо, що компанії, що поважають себе, пропонують сонячні панелі та їх установку, роблять точну калькуляцію вкладень, окупності та можливих доходів при правильній експлуатації.

Читайте також
20 Квітня, 2024

Поради вибору інвертора чи панелей

Сонячна енергія є все більш популярною та стійкою альтернативою традиційним джерелам енергії, тому не дивно...

Преимущества и недостатки солнечных панелей
19 Вересня, 2022

Плюси та мінуси сонячних батарей

Сонце як джерело енергії В останні роки в багатьох країнах світу вчені приділяють пильну увагу розвитку еле...

Альтернативные источники энернии
19 Вересня, 2022

Що таке альтернативні джерела енергії

 З кожним роком людям потрібно більше енергії. Населення планети збільшується, зростає споживання і традиц...